Využijte slevu na korejskou kosmetiku. Slevový kód: korea15

Milie – co byste měli vědět!

Mílie malé bílo žluté kuličky, které jen tak nezmizí, co jsou přesně mílie zač a lze s nimi bojovat?


Mílie se vyskytují v oblastech těla, kde jsou žlázy a jsou velmi podobné akné. Jeví se jako malé bílo žluté tvrdé kuličky. Cysty jsou 1 až 2 milimetry velké a jedná se o výrůstky na keratinu, který způsobuje jejich tvorbu zejména v oblasti očí. Mohou se vyskytovat i v jiných částech těla, například na genitáliích. Rozdělit je můžeme na dva typy a to primární a sekundární.

Primární milie vznikají jako následek ucpání ústí vlasového folikulu, anebo potní žlázy rohovinou. Často se vyskytují u novorozenců a kojenců,
u kterých nejčastěji spontánně mizí.

Sekundární milie se objevují na místech, v nichž došlo k nějakému poškození pokožky. Vznikají často v místech poranění, jizev, či popálenin, ale také v místech zhojených projevů některých kožních nemocí. Vznik tohoto typu mílií můžeme ovlivnit i sami, a to typem kosmetiky, kterou používáme. Tento druh mílií může také vzniknout po aplikaci mastné kosmetiky na pleti, a to především po použití mastných krému a olejů, které mohou ucpat ústí vlasového folikulu anebo potní žlázy, jak jsem již výše zmínila.

Mílie vznikají kvůli keratinu, což je protein, který se nachází ve vlasech. Vyskytují se tedy v oblastech s vlasovými folikuly a mazovými (potními) žlázami. Mílie postihují kohokoliv, ale nejčastěji jsou pozorovány u kojenců a nejsou specifické pro druh kůže nebo etnický původ.

banner lu

Příčiny vzniku mílií

Přesná příčina mílií není dosud známa, ale nejčastěji se objevují, pokud dojde ke špatnému vyvinutí nebo poškození potní žlázy v důsledku nějakého kožního poranění nebo popáleniny. Mezi další příčiny patří fungicidy, mýdla a čisticí prostředky a alergie na výrobky, které mohou způsobit nějaké poškození potních žláz. Tento stav se může objevit i u mikrodermabrazí. U dospělých mohou tyto hrbolky způsobit, nebo zhoršit stávající kožní onemocnění, proto je důležitá i jejich léčba. Stejně jako u akné, tak i u mílií může dojít k ucpání pórů. Tyto cysty nejsou neobvyklé, a nijak neohrožují zdraví člověka.

Také se mílie můžou vytvářet v důsledku stresu nebo špatné stravy.

Jak mílie odstranit?

Peeling:

Peeling Vám může pomoct při odstraňování mílií. Doporučuje se provádět 2-3x týdně, podle typu pleti. Pozor! V zimním období by se měl peeling omezit, může vysušovat pleť a poškodit ji, a navíc mohou vznikat drobné vrásky. Proto v zimně dělejte peeling jen 1x týdně.

Návštěva kosmetičky:

Ještě víc účinnou volbou pro odstranění mílie je návštěva kosmetického salónu. Kosmetička Vám pleť ošetří a mílie odstraní malou jehličkou, poté dané místo vydezinfikuje a ošetří. Je důležité navštívit profesionální kosmetické salóny. Nedoporučuje se odstraňovat mílie doma. Můžete si poškodit kůži a zanést do pokožky nějakou infekci.