Využijte slevu na korejskou kosmetiku. Slevový kód: korea15

Kyselina Hyaluronová. Proč je tak oblíbená a na co si dát pozor?

Kyselina hyaluronová je aktivní látka, kterou znají snad všichni. Ve světě kosmetiky je jednou z nejoblíbenějších látek v péči o pleť. Proč je vlastně tak oblíbená a na co si dát pozor?

Kyselina hyaluronová pleť dokonale hydratuje, regeneruje, vypíná a dodává jí potřebnou péči v jakémkoliv věku a prospívá každému typu pleti. Její výjimečnost spočívá v tom, že dokáže zadržovat vodu až tisíckrát vyšší, než je její hmotnost. Tato látka je zcela bezpečná a tělu velmi známá, protože v každém těle se kyselina hyaluronová vytváří.

Jak je to s koncentrací kyseliny hyaluronové?

Dnešní nabídky kyseliny hyaluronové jsou velice rozmanité, ale bohužel na nás také může působit klamavá reklama. Určitě jste si všimli, že v nabídce je kyselina, která má například 2%, ale také najdeme kyselinu, která má 5% , ba dokonce i 7%. Upřímně řečeno, pokud někdo uvádí, že má v péči o pleť kyselinu, která má více jak 2% , je to nesmysl a bohužel klamavá reklama.

Důležitou roli u kyseliny hyaluronové nehrají procenta, ale jaké má molekuly. Nejúčinnější je, když má kyselina jen nízkomolekulární zastoupení, nebo mix - to znamená podíl nízkých a vysokých molekul.

Co jsou to nízké molekuly?

Nízké molekuly mají velice dobrou schopnost prostoupit do hlubších vrstev pokožky, kde vznikají vrásky. Podle vědeckých výzkumů jsou malé molekuly biologicky aktivní, stimulují obnovu a růst buněk.

Jaký mají účinek vysoké molekuly?

Vysoké molekuly zůstávají jen na povrchu pleti, kde zajišťují hydrataci pleti na povrchu, regeneraci a vyhlazení drobných nerovností.

Představte si, že máte sítko na prosévaní, které je jako naše pleť a v něm jablko které znázorňuje velké molekuly, proseje se někdy celé jablko v sítu? Bohužel ne.

Druhým příkladem je síto + voda, voda nám značí malé molekuly. Ta už sítem dokáže projít a takto to i funguje na naši pleti.

Hloubkova_hydratace_pleti

Kyselina hyaluronová a klamavá reklama

U firem které vesměs prodávají kyselinu, které má více jak 2% můžeme zjistit, že se jedná jen o vysokomolekulární kyselinu. To znamená, že kyselina zůstává na povrchu pleti a doslova nám zalepí pleť. Konzistence může být dost hustá a nepříjemná. Po aplikaci se obličej leskne, nebo po přejetím prsty na pleti se můžou začít dělat šupinky, což značí, že kyselina zůstala jen na povrchu pokožky, a to je špatně. Také si troufám říci, že je to klamavá reklama. Kdyby totiž kyselina měla opravdu takovou koncentraci, byla by tak hustá, že byste ji ani z té skleničky nedostali ven.

Zkušenost z praxe

Bavila jsem se o této problematice s naší chemičkou, která mi sama potvrdila, že je to nesmysl. Popsala mi její zkušenost, kdy zkoušela vymíchat 5% kyselinu, při čemž se ji to vůbec nepodařilo, protože tekutina je naprosto hustá.

Co je tedy správně?

U kyseliny hyaluronové se vždy dívejte na hmotnost molekul. Nejlepší je nízkomolekulární velikost, nebo mix nízké + vysoké molekuly. Maximální procenta jsou dvě. Kyselina by se měla hned vstřebat do pleti a nevytvářet žádný lesklý hutný film na pokožce. Z naší nabídky vám doporučuji ženami oblíbené LuCosmetics kyselinu hyaluronovou s aloe vera s jemnou citrusovou vůní, nebo ETANI sérum 2v1 - kyselina hyaluronová v kombinaci s kolagenem.

Lucie